Onze Bourgondische Warme Kerstlunch

Onze oma, mijn schoonmoeder Anny kwam op eerste Kerstdag vanuit het zuidelijkste puntje van Limburg Kerstvieren bij ons in Hellevoetsluis. Met haar zesentachtig jaar durfde ze het nog de laatste keer aan de reis te maken. Mijn zwager Taco en familie halen haar op. Om twaalf uur zoals gepland kunnen we de hele familie ontvangen. Het menu heb ik al twee weken vooraf toegestuurd als een opwarmertje. De tafel staat gedekt. Het tafelstuk dat op de laatste minuut is gemaakt staat in het midden. De twee zilveren kandelaars met zes kaarsen worden aangestoken als we allemaal aan tafel zitten. Ik heb kleurpotloden erbij gelegd voor het geval je ook een ingekleurde menukaart wilt. Ik vraag aan ieder om tussen de gangen door een blunder of een glunder te vertellen. We beginnen met de pasti- in je naaki soep. Mijn gezin kent de soep, de anderen aan tafel zijn blijverrast en kennen de pastinaak soep niet. Ook de pastinaakwortel kennen ze niet terwijl we toch uit een agrarisch nest komen. Zelf proefde ik de pastinaak soep voor het eerst in het Haags Gemeente museum. Mijn dochter en ik bezochten de mode expositie Givenchy en Audry Hepburn en gingen in het restaurant een soepje eten. Zo proefden we de heerlijke pastinaaksoep en  staat de pastinaak soep  nu bij ons op de menukaart.

Als we met zijn elven de eend en de konijnenbouten hebben verorberd wordt er geopperd om uit te blazen aan  zee.  Rockanje aan zee bij tweede slag wordt het.

Mijn schoonmoeder komt oorspronkelijk  uit Den Haag en was de eerste nieuwkomer in het dorp Sint  Geertruid in Zuid Limburg. Zij was het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeente raad. En actief als Zonnebloem vrijwilliger en als EHBO er. Daarnaast heeft ze tot haar tachtigste op gymnastiek gezeten bij de plaatselijke gymclub. Nu wilde ze voor het laatst de zee zien. Na 2 zware etappes over het duin halen we de zee en zegt “Zo daar heb ik ook afscheid van genomen”

Terug in Hellevoetsluis wordt het kaasplankje gereserveerd in de lounge hoek. Er wordt gelachen en de verhalen liggen voor het ophalen. Ook foto’s worden gemaakt en oma gaat helemaal voldaan naar huis en neemt van ons huis ook voor misschien de laatste keer afscheid.

Recept Pastinaak soep

soep voor 2 personen

Bovenkant formulier

Ingrediënten

  • peterselie
  • 2 flinke pastinaken
  • 2 uien
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 theelepel kerrie
  • peper
  • laurierblad
  • 1 liter groente/kippenbouillon
  • olijfolie

Bereiden

De olijfolie verhitten, ui fruiten, knoflook erbij . 10 min. fruiten op laag vuur. Kerrie erbij en 1 minuut meebakken tot geur vrijkomt.

Geschilde blokjes pastinaak erbij en even mee fruiten. Bouillon erbij en laurier. Laag vuur, 20 minuten laten koken. Pureren.

Op smaak brengen met peper en zout. Pan van vuur, dan pas de peterselie erbij.