De Grijze Wouw

Het is september 2015. We hebben een super hete zomer vakantie achter de rug. De flinke hittegolf en de warmte houden maar aan. Ik fiets van mijn werk, de jeugdgevangenis naar huis en geniet van de blauwe lucht. Tijdens het fietsen speur ik de horizon af. In de verte zie ik een witte roofvogel in een boom zitten. Het is te ver om de vogel exact te kunnen beoordelen. Thuis duik ik in mijn Petersons vogelgids. Deze vogel staat er niet in. “Dan heb ik het vast niet goed gezien” bedenk ik. Twee weken later zit ik  zoals gewoonlijk vroeg op mijn fiets op weg  naar mijn werk. Het is halfacht als ik vlakbij de mijn werkplek, de jeugdgevangenis ben. Tot mijn grote verbazing zit er in het omgeploegde akkerland op drie meter afstand van mij de witte vogel! De sloot zit er tussen en de vogel kijkt mij suf aan. Hij kijkt zoals een uil kan kijken. Ik ben helemaal beduusd. Zo’n vogel heb ik nog nooit gezien. Helaas laat ik altijd mijn telefoon thuis en kan dus geen foto maken. Na mijn werkdag fiets ik terug. Er is geen vreemde vogel meer te bekennen. Als ik thuis arriveer spring ik achter mijn computer. Ik google en vind  “de kenmerken van vogels”. Vol spanning voer ik de kenmerken in : -roofvogel- wit-vijfendertig centimeter lang. Er verschijnt op het beeldscherm ‘ de Grijze Wouw’. Tot mijn verbazing komt de vogel uit Noord-Afrika. Deze vogel is een dwaalgast en komt maar zeldzaam voor in Nederland.

Hij zal met de woestijnwinden zijn meegelift bedenk ik. Weken geleden hebben we fijn bruinzand op de auto gehad. Het was toen de Saharawind die het fijne bruine zand had meegenomen naar Nederland.  Ook deze Grijze Wouw is op deze wind  meegelift.

Ik realiseer me dat iedereen wel de ‘Grijze Wouw’ had willen zien. Als ik hem had kunnen fotograferen en op internet had gezet was er waarschijnlijk een verkeerschaos ontstaan op de plek waar ik hem gezien heb.

Mijn gedachten springen naar al die immigranten die ook uit Noord Afrika komen met hun bootjes en meeliften op de wind. Zij stranden ook ergens in Europa. Bij dit nieuws op de televisie zullen de meeste mensen naar een andere zender zappen. Hoe dubbel en doordrenkt van tragiek kan het leven zijn!